Why Unplug

Sometimes life hits you on the head with a brick. Don’t lose faith.

Een batterij of voedingsadapter zet signalen om in een andere spanning. Hierdoor kan je je telefoon of andere apparaten opladen. Zo een adapter geeft echter niet alleen energie, maar verbruikt ook energie. En soms kan het ineens heet worden. Dan trek je de stekker eruit. Nou, hetzelfde geldt ook voor ons als mens. Soms zit er ineens om wat voor reden, zoveel spanning in ons lijf dat we ook oververhit kunnen raken. We zijn dan geïrriteerd, agressief of hebben een andere emotionele uitbarsting. Soms kunnen we ook helemaal op zijn. Doen we niks dan kunnen we zelf lichamelijke klachten krijgen. Net als met die adapter wordt het tijd dat we ons zelf loskoppelen (= unplug of disconnect) van de omgeving, ons verleden en een moment zoeken om weer op te laden (= recharge of boosten) en iets nieuws creëren. Onze emotionele energie is zo veel meer dan alleen gevoelens. Het is ons meest creatieve energie die we tot onze beschikking hebben.

Uit cijfers van het Trimbos Instituut (mei 2019) heeft bijna 42% van de Nederlandse bevolking (leeftijdsgroepen 12 – 64 jaar) wel eens last van psychische problemen. Van alle leeftijdsgroepen komt een depressieve stoornis het vaakst voor onder de leeftijdsgroep 16 tot 24 jaar. De jeugd (12 – 16 jaar) is wel de levensfase waarin het aantal mensen met psychische problemen het hardst stijgt. En ondanks de hoeveelheid voorlichting en kennis over gezondheid is anno 2019 het praten over psychische klachten onder jongeren nog steeds een taboe. En dat is jammer. We besteden veel aandacht aan lichaamshygiëne, maar onze mentale hygiëne durven we niet schoon te houden.

Kinderen zijn onze grootste, duurzame schat. Zij vormen de toekomst. Maar waarom zijn wij niet zuinig op ons kostbare goud? Waarom creëren wij structuren en systemen zonder aandacht voor hun welzijn en kwetsbaarheid? Laten we leren om echt te kijken naar wat het kind nodig heeft, wat het kind mist en waarin het kind zich niet gehoord of gezien voelt. Vanuit een open houding begeleid ik kinderen/jongeren (en hun ouders/opvoeders) over leven, groei en ontwikkeling anno 2023.

Mijn eigen levenspad was niet geasfalteerd. Gigantische kuilen, waaronder emotionele verwaarlozing, sterfgevallen, scheidingen, financieel verlies. Al heel jong leerde ik om fijn weg te dromen als ik ergens last van had. Of dingen doen die ik leuk vond of daar mijn werk van maken. Ik ontdekte dat je gedachten focussen op leuke, mooie dingen niet alleen een bepaalde chemie in je hersenen aanzet, maar ook in je lichaam. Dat happy gevoel maakt dat ik de afgelopen 30 jaar altijd op zoek ben naar wat mij energie geeft en hoe ik iets moois tot stand kan brengen. In deze maak ik geen onderscheid in positief of negatief omdat alles er mag zijn. Tegenstellingen horen bij het leven. Je kunt pas het licht waarderen als je hebt kennisgemaakt met donker. Dit kan wel eens confronterend zijn voor anderen. Maar het is mijn manier van balans brengen, beide kanten laten zien. Als je uitdagingen onder ogen ziet en accepteert, komt er evenwicht. Problemen kunnen zo spontaan veranderen in oplossingen.

Leef Je Mooiste Leven!

Als coach probeer ik deze passie ook bij jou over te brengen. Je inspireren diep te graven naar je waardevolle talenten, en met herhaaldelijk vallen en opstaan, op dat turbulente maar intrigerende levenspad keuzes maken met hoofd en hart. Ik straal als ik zie dat jij hebt bereikt wat jij hebt willen bereiken en de dingen doet die jou energie geven. Want dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait: energie krijgen zodat jij volledig jezelf kunt zijn en kunt stralen!

Storms make trees take deeper roots. Always be a better version of yourself!

Arsha Dhore is psycholoog, organisatiedeskundige, docent en natuurvoedingsadviseur. Als (energetisch) therapeut, coach & consultant begeleidt ze individuen, jongeren en organisaties in het creëren van waarde.

Let the World know Why you are here, and do it with Passion!

All photography @Jeroen Brederode