Why Unplug

Sometimes life hits you in the head with a brick. Don’t lose faith.

Een batterij of voedingsadapter zet signalen om in een andere spanning. Hierdoor kun je je telefoon of andere apparaten opladen. Zo een adapter geeft echter niet alleen energie, maar verbruikt ook energie. En soms kan het ineens heet worden. Dan trek je de stekker eruit. Nou, hetzelfde geldt ook voor ons als mens. Soms zit er ineens om wat voor reden, zoveel spanning in ons lijf dat we ook oververhit kunnen raken. We zijn dan geïrriteerd, agressief of hebben een andere emotionele uitbarsting. Doen we niks dan kunnen we zelf lichamelijke klachten krijgen. Net als met die adapter wordt het tijd dat we ons zelf loskoppelen (= unplug of disconnect) van de omgeving en een moment zoeken om weer op te laden (= recharge).

Uit cijfers van het Trimbos Instituut (mei 2019) heeft bijna 42% van de Nederlandse bevolking (leeftijdsgroepen 12 – 64 jaar) wel eens last van psychische problemen. Van alle leeftijdsgroepen komt een depressieve stoornis het vaakst voor onder de leeftijdsgroep 16 tot 24 jaar. De jeugd (12 – 16 jaar) is wel de levensfase waarin het aantal mensen met psychische problemen het hardst stijgt. En ondanks de hoeveelheid voorlichting en kennis over gezondheid is anno 2019 het praten over psychische klachten onder jongeren nog steeds een taboe. En dat is jammer. We besteden veel aandacht aan lichaamshygiëne, maar onze mentale hygiëne durven we niet schoon te houden.

Mijn eigen levenspad was niet geasfalteerd. Gigantische kuilen, waaronder emotionele verwaarlozing, sterfgevallen, scheidingen, financieel verlies. Al heel jong leerde ik om fijn weg te dromen als ik ergens last van had. Of dingen doen die ik leuk vond of daar mijn werk van maken. Ik ontdekte dat je gedachten focussen op leuke, mooie dingen niet alleen een bepaalde chemie in je hersenen aanzet, maar ook in je lichaam. Dat happy gevoel maakt dat ik de afgelopen 30 jaar altijd op zoek ben naar wat mij energie geeft en hoe ik iets moois tot stand kan brengen. In deze maak ik geen onderscheid in positief of negatief omdat alles er mag zijn. Tegenstellingen horen bij het leven. Je kunt pas het licht waarderen als je hebt kennisgemaakt met donker. Dit kan wel eens confronterend zijn voor anderen. Maar het is mijn manier van balans brengen beide kanten laten zien. Als je uitdagingen onder ogen ziet en accepteert, komt er evenwicht. Problemen kunnen zo spontaan veranderen in oplossingen.

Als coach probeer ik deze passie ook bij jou over te brengen. Je inspireren diep te graven naar je waardevolle talenten, en met herhaaldelijk vallen en opstaan, op dat turbulente maar intrigerende levenspad keuzes maken met hoofd en hart. Ik straal als ik zie dat jij hebt bereikt wat jij hebt willen bereiken en de dingen doet die jou energie geven. Want dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait: energie krijgen!

Arsha Dhore is psycholoog, organisatiedeskundige en onderwijskundige. Als trainer en consultant begeleidt ze individuen en organisaties in het creëren van waarde.

0
Copyright © 2020 Unplug&Boost | My Music Band by Catch Themes
Scroll Up